söndag 5 januari 2014

Krönika

Nyårslöfte. Ärligt, hur många av er har i år ett nyårslöfte som ni redan nu vet inte kommer att kunna hållas?


Ingen annan tid på året är vi så generösa med löften som vid starten på ett nytt år. Löften om att något ska förändras till det bättre. Oftast handlar det om sundare leverne. Sluta röka ellersnusa. Träna mer och äta mindre. Att se snygg ut i bikinin och slippa vassen är målet.

Det har i alla fall, utan att överdriva, varit mitt mål domsenaste tio åren. Det målet har aldrig uppnåtts. Inte för att jag inte har tränat eller ätit sunt, men när det kommer till att bära bikini så kommer jag aldrig att vara nöjd. Därför är det målet ganska svårt att uppnå och kommer aldrig mer att bli ett nyårslöfte för mig.


Jag skiter i beach 2014. Det är långt kvar dit. Jag kan inte ha ett nyårslöfte som säger att jag måste börja ett nytt liv. Undvika sötsaker, träna och äta bättre. Jag kan försöka, jag ska försöka, men jag tänker inte lova.

Och gör jag det så är det inte för beach 2014 utan för min egen skull. För att jag ska må bra. 


Alla mår bra av ett bättre och sundare leverne. Egentligen ganska dumt att ha som nyårslöfte. Det är väl något man alltid ska sträva efter. Inte bara vid starten på det nya året?


Jag gissar på att det kommer vara rekordmycket folk på gymmet nu med många "jag ska börja nytt liv"-människor i nya flashiga träningskläder. För man tror faktiskt att det hjälper...med nya träningskläder. Okej, det kanske ger en första kick men det är inte vad du har på kroppen som hjälper dig att gå dit när det känns motigt.


På nyårsafton känner jag  mig alltid uppblåst och jäsig av allt gott jag ätit hela december månad så med tyngden av dåligt samvete och lite bubbel i kroppen är det lätt att, när man skålar in det nya året, slå på stort och ge övermäktiga löften."Klart jag klarar det!" Jo, tjena. Den här mörka tiden på året när man är trött och har lite energi  är det svårt att ha löften om en beteendeförändring. Det är i alla fall svårare att hålla tror jag.

Det blir för stor utmaning att hålla ut. 


Visserligen gillar jag utmaningar, men jag hatar att misslyckas så därför har jag lovat mig själv att inte ha löften jag inte kommer att kunna hålla.


Men hur lyckas man hålla ett nyårslöfte? Jag tror på delmål. Små mål på vägen är en bra strategi för att nå det stora målet.

Så därför är mitt nyårslöfte att i år, vid varje ny månad, ha ett eller några små löften om något som jag ska göra eller klara av under just den månaden. 


Jag har startat januari månad med löften om att vara mer närvarande i verkliga livet och mindre på sociala medier. Jag ska kasta allt onyttigt i skafferi och kyl och besöka gymmet minst sex gånger. Och så ska jag rensa avloppen på toaletterna. Jag lovar.

Välkommen januari och år 2014!

 

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar